Want your
own Fotopage?







 
Sayang Mama dan Papa Alesha Abriza

By: mmah laloque

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  [12]  >  >>]    [Archive]
Thursday, 5-Jan-2006 00:00 Email | Share | | Bookmark
Anakku Alesha Abriza bt Shamsul

Alesha di HPJ semasa kene demam kuning
Alesha dirumah
 
View all 13 photos...
coretan 3 Januari 2006...

A'kum...

Saya ingin berkongsi pengalaman saya mengandungkan anak perempuan pertama kami Alesha Abriza bt Shamsul pada 15hb dis 2005 jam 7.35am seberat 3kg.

Saya mula rasa sakit pada jam 4++am... pada mulanya saya sangka saya sakit nak membuang. Jadi saya bergegas la ke tandas. Jadi memang benarla saya sakit perut. Tapi sakit itu masih berterusan. Orang kata sakit nak bersalin ni selang2 5 minit... tp saya sakit berterusan, masa tu suami saya dah panik, jadi terus hantar saya ke hospital putrajaya. Sampai di sana dlm jam 5++am. Sesampainya disana saya terus melakukan prosedur biasa, ambil berat, tekanan darah... walaupun saya menahan sakit... nurse check bukaan baru 2cm... dalam hati saya... Ya Allah baru 2 cm ker... rasa mcm nak beranak sgt dah nih...

Selang dlm 15minit Doc pulang datang utk check bukaan... doc check dah bukak 4cm... masa tu sy bersyukur sgt! doc terus pecahkan air ketuban dan suruh saya membuang apa yg patut. Kebetulan hari tu ramai org yang bersalin jadi saya kene tunggu bilik kosong dan dikemaskan. dalam pukul 6++am baru saya dpt ditempatkan. Masa tu punyalah saya menahan sakit. Nurse suruh saya bersabar sbb baru buka 5cm, dan nurse keluar utk panggil suami saya. Dlm pukul 7++, suami saya masuk dan usap kepala saya, masa tu saya rasa lega sangat dan kekuatan saya sampai utk menahan kesakitan.

Kemudian, kebetulan seorang nurse masuk utk ambil barang, masa tu saya pelik tiba2 nurse dah kelangkabut panggil kawan dia. Rupa2nya rambut baby dah nampak... mmg dah nak keluar sgt dah!... nurse suruh saya teran... dlm menahan sakit tu saya teran ajer la. dlm masa 5 minit dengarla baby menangis... Alhamdulilah macam x percaya ajer saya dah selamat melahirkan seorang baby girl.

Paling menyeksakan adalah waktu nurse jahit tempat2 yg terkoyak. Mmg mengerikan!

Apa yg pelik saya tgk anak saya masa tu... dia tak pandai menyusu badan... mengisap putin botol pun dia x pandai... terpaksala sorok2 dari doc bagi dia susu formula sbb bimbang dia kelaparan.

Saya dibenarkan pulang pada keesokan harinya 16hb selepas sembahyang jumaat.

Setelah 2 hari di rumah, baby saya mulanya telah di masukkan ke Wad NICU Hospital Putrajaya, pada 19 Disember akibat deman jaundice (kuning). Masa dimasukkan tahap kuning dalam darah 381. Setelah empat hari di wad, pada 23 Disember baby telah dibenarkan keluar setelah tahap kuning turun 194.

Pada petang 23 Disember jam 9.30 malam, baby mulai menangis dan mengalami kembung perut, kami telah bawa ke private klinik dan disahkan kembung perut. Namun selepas dibawa pulang, jam 3.00 pagi baby menangis lagi dan sekali lagi dihantar ke ER, Hospital Putrajaya, selepas di X-Ray and check-up sekali lagi disahkan kembung perut dan dibenarkan pulang. Keadaan masih tidak berubah pada jam 7.30 pagi 24 Disember dan kami membuat keputusan untuk dibawa berjumpa bidan di N. Sembilan. Namun dalam perjalanan, keadaan baby yang menangis telah menyebabkan baby sesak nafas, muka dan bibir menjadi biru. Kami terus membawa ke Hospital Seremban dan pihak hospital mengklasifikasikan kes sawan dan ditahan di NICU. Doktor menyatakan punca sawan adalah mungkin disebabkan oleh jaundice atau jangkitan kuman sama ada dalam darah atau selaput otak.

Setelah semua ujian dijalankan, termasuk x-ray, blood-culture, brain scanning, masih tidak diketahui punca sawan tersebut dan segala-galanya normal. Setelah tiga hari di Hospital Seremban, 26 Disember kami minta tukar sama ada ke HUKM, HKL atau Hospital Putrajaya. Cuma Hospital Putrajaya saja pada masa itu ada katil, maka baby dihantar ke sana. Pada 3 Januari, Doktor akan menjalankan CT Scan untuk membuat brain scanning yang lebih detail untuk tujuan mengenalpasti punca sawan. Buat masa ini, baby diberikan antibiotik bagi tujuan melawan kuman yang dirasakan menyerang selaput otak. Hanya air tulang belakang sahaja satu-satunya prosedur yang masih belum dijalankan bagi tujuan memastikan teori doktor bahawa sawan tersebut disebabkan jangkitan kuman.

Dari sudut tradisional pulak, kami telah berjumpa dengan tiga orang bidan kampung, semuanya menyatakan bahawa baby kami sebenarnya kena Keteguran/sampuk makhluk halus berdasarkan keadaan mata baby yang melilau-lilau, terjegil-jegil, terbeliak dan anggota badan yang mengigil-gigil. Entahlah mana yang betul, hanya Allah yang Maha mengetahui....

Sehingga sekarang Doktor masih lagi tidak tahu punca-punca baby kami mengalami sawan dan masih mencari punca. Kami akan terus berdoa dan berharap agar baby kami selamat dan sihat. Mohon kekawan semua dapat turut mendoakan bersama bagi kesejahteraan baby kami.

Coretan 4 Jan 2006

A'kum..

Keadaan baby kami semakin serius. Dia sekarang diletakan dalam keadaan fully ventilation. Dr. telah memasukan 4 type ubat anti-sawan and double-up dose. Ujian CT Scan pun mengesankan brain structure is normal and no abnormal brain fluid. Blood-culture yang dibuat sekali lagi juga normal. Beberapa ujian metabolism juga telah diambil, few of it came out normal, tinggal beberapa lagi yang masih belum diterima dari Ins. Penyelidikan Perubatan.

But yesterday, new finding came out, the sound of heart of baby didapati abnormal, mungkin ada masalah jantung. Plus they also found out long bone of both legs and hands abnormal. It look like those bone dimakan virus or may be because of rickets, but ujian mineral dapati kandungan kalsium normal!

Kami dah buntu, and now the Dr. going to send her to Selayang for MRI and akan membuat prosedur mengambil air tulang belakang!

Segalanya terserah pada ketentuan Allah......

Coretan 5 Jan 2006

Akhirnya Dr. dapati masalah tulang tersebut disebabkan tahap ALP dalam tulang yang rendah. Tulang anak kami semakin mereput dan tidak tumbuh dengan normal. Semoga Allah mengasihi Alesha dan melimpahkan ihsan Nya bagi keselamatan dan kesembuhan untuk Alesha.

Coretan 6 Jan 2006

Seawal 6.00 am kami sudah bergegas siap untuk ke hospital. Semalam Dr. dari Putrajaya menghubungi kami memberitahu yang mereka memerlukan sample darah kami utk menentukan punca penyakit anak kami. Manalah tahu ada penyakit keturunan. Kata Dr. lagi penyakit ini adalah yang pertama di Malaysia jadi mereka perlu masa untuk mendapatkan jawapan.

Sayu melihat tubuh Alesha terbaring lesu. Mata ditutup rapat... lemah... seakan tiada daya lagi untuk menangis. sekali sekala dia menggerakkan badan, tangan dan kakinya apabila disentuh. Mungkin dia tahu yang Mama dan Papanya datang menjenguknya. Sebak melihat tapi tak terdaya melakukan apa-apa selain dari memandang dan mengusap dahinya. Hati dah berjanji tidak akan menitiskan air mata di depan Alesha lagi dan hanya memberikan senyuman walaupun pahit...

Walaupun Dr. mengatakan berkemungkinan hayat Alesha tak panjang. Kami tetap panjatkan doa ke hadrat Ilahi agar Alesha selamat.


Monday, 21-Nov-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Gambar aku yg dah berisi uisss... tembam betul la

bersama abah n sedara
bersama abg n ana
masa kenduri kawen abgku
View all 13 photos...
ini ler rupaku yg terkini... adusss ... tembam betul... kembang sana sini...
agak2nya boleh ke kurus balik dlm pantang nih... aduss pening2
bulan depan aku dijangka bersalin... aduss... berdebar2 rasanya hati... huhu


Friday, 24-Jun-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Dalam Kenangan

waktu malam di bawah jambatan ni putrajaya
lagi di putrajaya
suamiku... huhuh
View all 6 photos...
Gambar2 kenangan... bersama suami, mak abah dan adik2 di putrajaya... dan gambar2 yang lain...


Thursday, 23-Jun-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
majlis perkahwinan

bersama adik2 dan anak buah
bersama maya n de geng
malam makan satey... bersantai2 di tangga
View all 17 photos...
walau semua gambar ni dah lama... tp masih segar dlm ingatan ku... ahaaaaa


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  [12]  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net